Ali F. Bilir (yazar)
Basım Yılı: 2003
Yayıncı: E Yayınları
ISBN: 9753901895
Sayfa Sayısı: 61
Türü: Şiir
Yayınevi Tanıtımı
“güz anımsamaları” çağımızı bir
karabasan gibi saran yoksulluk,
kıyım, yıkım, korku oyununa karşı
umutla direnen yüreğin sesi.
sevgi anımsatmaları…
Yaşamdan bilgece damıtılan şiirler..
Nereden Alabilirim?
ideefixe.com | kitap ambari.com | tulumba.com
by Ali F. Bilir (Author)
Published in: 2003
Publisher: E-Yayınları
ISBN: 9753901895
Pages: 61
Style: Poetry
Reviews
Coming soon…
Toroslarda Yıkanmış, Akdeniz Kokan Şiirlerle Bir Randevuya Dair
Duru ve akıcı şiirlerin ustası o. Bu haliyle okuruna aracısız ulaşan ender şairlerinden biri. Bilmece şiirler üretmiyor ve dolayısıyla okunduğu gibi anlaşılıyor yazdıkları.
Güz, ay ışığı gibi akar penceremden geceleri
Kokun tenimde bütün geçmişiyle
Birlikte çıkarız gurbete yeniden (Sayfa.9)
Başında torosların havası, yosun kokulu kıyılarla buluşan bir şehrin kültürel derinliği ve imgelem gücü “Güz Anımsamaları” adını taşıyan bu betiğin tamamına sinmiş.
Ne akdeniz kaldı geride
Ne avuç içi kadar gökyüzü
Anımsayabildiğim (Sayfa, 15)
Ali F.Bilir bu düşüncelerimizi kuvvetlendiren “Toroslar avucumda” adlı şiirinde yerelden evrensele uzanan bir kapıyı aralıyor. Türkçemize yerel motiflerin zengin ve derin kültür damarlarından beslendiği her halinden belli bir şair olarak hizmete talip bir görüntü çiziyor. Çaltı dikeni, Pelit ağacı, mazı torbası (zorla mazıya giden, ne mazı toplar: Antep kültüründe ve Antep Ağzında mevcuttur) kızıl mazak gibi yerel imgelere ilaveten, terki ve işmar gibi pek kullanılmayan sözcüklerle zenginleştirilmiş şiirlere tanıklık ediyoruz.
Sigara içiyorum
Acı çay ısmarlıyorum
Grevdeki işçilere
Omuz omuzayız kızılay’dan geçerken (Sayfa,23)
Ali F.Bilir şiirlerinin içinde kendini ele veren toplumcu kavgacı bir sürece öykünmelerde yok değil. Yazdıkları çoğu kez yaşadıklarıdır şairin, tıpkı bir beyin fırtınası estiren “Anımsamalar” daki şu unutulmaz dizeler gibi.
Anladık sonunda
Kimin içindeyse uçurum
önce o atarmış
Kendini boşluğa (Sayfa, 24)
Genelde şairleren kullandıkları dile ve ürettikleri katkıya bakıyorum.Dilin yalınlığı kadar,şairin o dilin sözcük coğrafyasındaki sevindiği alan beni fazlasıyla ilgilendiriyor. Ali F. Bilir’in bu kitabında tekrar tekrar okuduğum bir çok şiir, bir kenara not düştüğüm bir çok sözcük ve imge var. Sizlerle paylaşıyorum : Üşüyen Palmiyeler, ele batan portakal çiçeği, abanaz sokak,söğüt yaylası, yörük evi, ispitiren üzümü, zemheri çiçeği gibi. “Mahrem Sorular” da sorgulayan, kitabın bütününde ise cevaplayan Ali F. Bilir’e kulak verdim.
Bir çocuk sorar kendine
Nerede barınır tanrı
Buluş günü
Kiminle oynar bilyesini
Ağlarmı koptuğunda ipi
Uçurtmasının ardından (Sayfa, 40)
Torosların mavi göğünde yıkanmış, Akdeniz kokan şiirlerle geliyor Ali F. Bilir. Türkçesiyle, imgeleriyle, kurgusuyla genç şairlere kılavuzluk edecek öğretmenliğin hakkını da vererek. Kalemine kuvvet, beynine sağlık diliyorum.
Tamer Abuşoğlu, Gaziantep 27 Gazetesi, 23/06/2010